11 Ocak 2014 Cumartesi

Neden fakir ülkeler zengin ülkelere sermaye kaptırıyor ? Kısaca Çin örneği



Çin neden parasını endüstri ülkelerine yatırıyor.

Ya da kaptırıyor diyebiliriz.

Çin dünyanın en büyük kredi veren ülkelerinden biridir. Çok hızlı gelişen bir ekonomiye sahip olmasına rağmen biriken para sermaye olarak kendi ekonomisine akmamaktadır.

İlk bakışta anlaşılmaz bir durum. Küresel sermaye fakir ülkelerden zengin ülkelere akıyor. Oysa hızlı büyüyen ülkelerin çalışmaya hazır, üretime kazandırılabilecek genç nüfuslarını da göz önüne alırsak, büyümekte ama sermayesi zayıf ülkelerin, dünyanın her yerinden yatırım ve tüketim amaçlı krediyi ülkelerine çekecekleri düşüncesine kapılıyor insan. Ama bunun yerine biriktirdikleri sermayeyi neden daha zengin ülkelere gönderiyorlar öyleyse?

Çin bu alanda tek değil ve belki de en önemli ve çarpıcı örnek sadece. Brezilya, Tayland, Rusya, Hindistan, Meksika, Arjantin, Endonezya, Malezya ve Ortadoğunun petrol ihraç eden birçok ülkesi içinde durum hemen hemen aynıdır. Sermayesi zayıf ülkeler, sermayesi güçlü ülkelere kazandıkları, biriktirdikleri paralarını yatırmakta, yani ödünç vermektedirler. O kadar hızlı büyümelerine rağmen ve değişik alanlarda çok sayıda yatırım olanağı olmasına rağmen, birikimlerinin önemli bir kısmını yurt dışına çıkartmaktadırlar.
Cari denge fazlası veren bir ülke durumundadır Çin. Ödemeler dengesi fazlası vermektedir. Bu fazlalıklar sermaye olarak gelişmiş ülkelere kanalize olmaktadır.

Finans pazarlarının az gelişmiş olmasının da bu durumlara etkisi son derece yüksektir. Niteliksel ve niceliksel olarak birikimlerin güvenle ve yüksek getiriyle yatırılabileceği alanlar talebi karşılamaya yetmemektedir. Amerika gibi gelişmiş ülkelerde ise bu talebe yanıt verebilecek yatırım enstrümanları bu birikimleri mıknatıs gibi çekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder